Pracownia architektoniczna Portal pracownia projektowa profesjonalnie zmieniamy marzenia w rzeczywistość
poprzedni następny

ośrodek szkolno-wypoczynkowy Niechorze

koncepcja ośrodka szkolno-wypoczynkowego w Niechorzu
Koncepcja ośrodka szkolno-wypoczynkowego w Niechorzu w konkursie zorganizowanym przez Okręgową Radę Adwokacką w Szczecinie.

Mając na uwadze komfort użytkowania, budynek odsunięto od ulicy Nadmorskiej i zlokalizowano w południowej części działki. Przed budynkiem zlokalizowano parking z 30 miejscami postojowymi, które spełniają wymagania dotyczące minimalnej odległości od okien budynku zamieszkania zbiorowego. W holu wejściowym znajduje się klatka schodowa obsługująca cały budynek oraz recepcja połączona z pokojem mieszkalno-biurowym. Z holu dostępna jest sala konferencyjno-szkoleniowa. Przy sali zaprojektowano aneks kuchenny, który może funkcjonować samodzielnie lub dzięki przesuwnym ścianom można go połączyć z salą konferencyjną tworząc barek. Z sali dostępny jest również magazyn, do przechowywania mebli niezbędnych w zależności od sposobu użytkowania sali (stoły, krzesła itp.). Bezpośrednio z sali konferencyjnej zaprojektowano wyjcie na taras ogrodowy, znajdujący się na przeciwnym szczycie w stosunku do okien pokoi gościnnych.
W budynku zaprojektowano 38 pokoi gościnnych. 18 z nich to samodzielne pokoje dwuosobowe wyposażone w łazienkę i aneks kuchenny. Pozostałe to jednostki mieszkalne składające się z dwóch pokoi obsługiwanych przez łazienkę i aneks kuchenny. Pokoje te mogą funkcjonować niezależnie lub jako jednostki rodzinne (2+2). Rozwiązanie to umożliwia zmniejszenie wymaganej liczby miejsc parkingowych przy jednoczesnym zachowaniu ilości pokoi. Na pierwszym piętrze zlokalizowano pomieszczenie magazynowe na środki czystości i pościel a na drugim piętrze pomieszczenie socjalne dla osoby zajmującej się sprzątaniem pokoi i budynku.
Budynek zlokalizowano w taki sposób, że część pokoi od strony północnej i wschodniej posiada widok na morze a część pokoi od strony południowej posiada widok na ogród i doskonałe nasłonecznienie. Pokoje zlokalizowane na parterze posiadają wyjścia bezpośrednio na ogród. Pokoje na pierwszym piętrze wyposażono w balkony, natomiast w pokojach na ostatniej kondygnacji zlokalizowanej w poddaszu przewidziano duże poczwórne okna połaciowe.

wizualizacje budynku: arch. Bartosz Klinicki
wizualizacje wnętrz: arch. Arkadiusz Nowakowski

koncepcja: kwiecień 2012
koncepcja ośrodka szkolno-wypoczynkowego w Niechorzukoncepcja ośrodka szkolno-wypoczynkowego w Niechorzukoncepcja ośrodka szkolno-wypoczynkowego w Niechorzukoncepcja ośrodka szkolno-wypoczynkowego w Niechorzukoncepcja ośrodka szkolno-wypoczynkowego w Niechorzukoncepcja ośrodka szkolno-wypoczynkowego w Niechorzukoncepcja ośrodka szkolno-wypoczynkowego w Niechorzukoncepcja ośrodka szkolno-wypoczynkowego w Niechorzu
Jesteś tu: Pracownia Projektowa PORTAL » Projekty » budynki użyteczności publicznej » ośrodek szkolno-wypoczynkowy Niechorze
COOKIESInformujemy, że w celu optymalizacji treści dostępnych w naszej stronie, jak również dla celów statystycznych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie ze strony bez zmian ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies. Więcej informacji można znaleźć w polityce prywatności.
Polityka prywatności | Zamknij