Pracownia architektoniczna Portal pracownia projektowa profesjonalnie zmieniamy marzenia w rzeczywistość
poprzedni następny

kompleks edukacyjno-badawczy Geocentrum Politechniki Wrocławskiej

koncepcja kompleksu edukacyjno-badawczego Geocentrum Politechniki Wrocławskiej
Koncepcja kompleksu edukacyjno-badawczego Geocentrum Politechniki Wrocławskiej.

Nazwaliśmy ten projekt "Wędrówka poprzez świat nauki" - gdzie edukacja, kontakt z wiedzą, łatwość dostępu, swoboda kształcenia i wytworzenie przestrzeni, gdzie proces twórczy zaistnieje w sposób naturalny. Do tego kontakt z przyrodą i zielenią, wodą jeszcze bardziej podkreślą walory tego terenu, a naukowcy i studenci w spokoju, koncentracji i z entuzjazmem wkroczą w XXI wiek, wiek nauki. Układ budynku został podzielony na szereg brył. Od strony rzeki, łagodne, płynne układy ścieżek okalają delikatne, niskie budynki laboratoriów, połączonych elegancką przestrzenią wspólną, patiem z salami wykładowymi, głównym holem i komunikacją, by całe życie studenckie gromadziło się na parterze z dostępem do światła, przestrzeni, wody i natury. Poprzez długie, wąskie przeszklenia możliwy jest realny kontakt z doświadczeniem. Tu ma zachodzić proces poznawania fascynującego świata nauki. Pracownicy naukowi i studenci mogą uczestniczyć mentalnie w tym świecie. Powyżej na wysokość czterech kondygnacji wznosi się główny budynek Geocentrum, będący tłem dla rozczłonkowanej bryły całości, zieleni i wody na otaczającym terenie.

koncepcja: grudzień 2008
koncepcja kompleksu edukacyjno-badawczego Geocentrum Politechniki Wrocławskiejkoncepcja kompleksu edukacyjno-badawczego Geocentrum Politechniki Wrocławskiejkoncepcja kompleksu edukacyjno-badawczego Geocentrum Politechniki Wrocławskiejkoncepcja kompleksu edukacyjno-badawczego Geocentrum Politechniki Wrocławskiejkoncepcja kompleksu edukacyjno-badawczego Geocentrum Politechniki Wrocławskiejkoncepcja kompleksu edukacyjno-badawczego Geocentrum Politechniki Wrocławskiejkoncepcja kompleksu edukacyjno-badawczego Geocentrum Politechniki Wrocławskiej
Jesteś tu: Pracownia Projektowa PORTAL » Projekty » budynki użyteczności publicznej » kompleks edukacyjno-badawczy Geocentrum Politechniki Wrocławskiej
COOKIESInformujemy, że w celu optymalizacji treści dostępnych w naszej stronie, jak również dla celów statystycznych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie ze strony bez zmian ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies. Więcej informacji można znaleźć w polityce prywatności.
Polityka prywatności | Zamknij